Darmflora, een goede gezondheid begint in de darmen

Darmflora, een goede gezondheid begint in de darmen

Voor mijn afstudeeropdracht voor de opleiding tot natuurgeneeskundige diertherapeut heb ik destijds onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van probiotica. Daarvoor heb ik mij toen ook verder verdiept in het immuunsysteem en kwam zo achter de enorme invloed van de darmflora daarop en wat dat betekent voor gezondheid en welzijn. Sindsdien ben ik overtuigt dat gezondheid écht in de darmen begint en dat de darmflora, tegenwoordig het darmmicrobioom genoemd, daar een cruciale rol in speelt.

Darmbacteriën

Het darm-microbroom is de verzameling van bacteriën, schimmels, gisten en parasieten die in de darmen leven. Zij zijn onderdeel van de spijsvertering doordat zij stoffen produceren die helpen bij de voedselvertering en betrokken zijn bij de opname van allerlei bouwstoffen, vitamines en mineralen. Maar ze zijn ook de bouwers van het immuunsysteem en beïnvloeden zo de gezondheid en het welzijn van dieren, net als bij mensen. Uit onderzoek weten we dat er een wisselwerking bestaat tussen darmbacteriën, immuunsysteem, hersenen en hormonen. Hierdoor weten we ook dat het darmmicrobioom grote invloed heeft op heel veel processen in het lichaam zelfs op gedrag, iets waarvan men tot voor kort dacht dat het alleen vanuit de hersenen gestuurd werd.

Een ongezond darmmicrobioom wordt gerelateerd aan het ontstaan van diverse aandoeningen zoals o.a. diabetes, chronische darmontstekingen, allergieën, ADHD, overgewicht, hart- en vaatziekten en ook angststoornissen. Weliswaar zijn veel van deze onderzoeken bij mensen gedaan en niet altijd bij zoogdieren, het inwendige systeem van mensen en zoogdieren verschilt echter niet zoveel waardoor we kunnen aannemen dat veel van deze bevindingen ook gelden voor zoogdieren.

Dierenarts Suus Bettink heeft in samenwerking met De Groene Os een E-book geschreven over het darmmicrobioom. Hierin legt zij in begrijpelijke taal uit hoe het darmmicrobioom gevormd wordt, in welke processen het betrokken is, waarom het belangrijk is en hoe we het gezond kunnen houden. Je kunt het e-book hier downloaden.