Herfst, tijd voor een grote schoonmaak!

Herfst, tijd voor een grote schoonmaak!

Wat kan het toch mooi zijn in de herfst! In de natuur kleurt alles in prachtige warme tinten, er worden allerlei zaden en vruchten gevormd en alles maakt zich op om de winter door te komen.

Het wordt nu ook weer tijd om onze dieren voor te bereiden op de naderende winter. Eén van de dingen die we hiervoor kunnen doen is hen helpen hun lichaam op te schonen en het immuunsysteem een ‘boost’ te geven. Dit doen we met behulp van een reinigingskuur, meestal in combinatie met een weerstand verhogend middel. Hiermee worden vervuilende stoffen uit het lichaam verwijderd, de weerstand verhoogt en de afweer tegen ziekte en infecties versterkt. Dit maakt hen niet alleen minder vatbaar voor bacterien en virussen, hun lichaam zal bij een eventuele besmetting ook beter in staat zijn op een effectieve manier te reageren en hiervan sneller herstellen.

Voor een inwendige reinigingskuur zijn diverse natuurlijke middelen in te zetten. De keuze voor een middel wordt allereerst bepaald door de diersoort, een kat heeft meestal een ander middel nodig dan een paard of hond, maar ook diverse andere factoren spelen hierbij een rol zoals leeftijd, gezondheid, leefomgeving en medicijngebruik.

In een consult komen al deze zaken aan de orde en kan bepaald worden welke middelen het meest geschikt zijn voor uw dier. Een afspraak op korte termijn is meestal mogelijk.

 

dachshund puppy dog

 

Waarom reinigen?

Een dier komt, net als een mens, vrijwel dagelijks in aanraking met allerlei lichaamsvreemde stoffen. Denk hierbij aan chemische toevoegingen aan voedsel, luchtverontreiniging, gewasgroei bevorderende middelen zoals (kunst-)mest, pesticiden, maar ook aan resten van inentingen, antibiotica, ontwormingsmiddelen en andere medicijnen. Al deze lichaamsvreemde stoffen worden in het lichaam opgeslagen en het lichaam probeert deze stoffen dan te neutraliseren. De hiervoor benodigde energie gaat ten koste van andere processen in het lichaam en orgaanfuncties kunnen hierdoor verzwakken. Bovendien kan het lichaam een deel van de reststoffen niet kwijt en deze blijven dan in het lichaam achter en vormen een extra ballast.

Een reinigingskuur helpt het lichaam met het afvoeren van lichaamsvreemde en reststoffen, afhankelijk van het gebruikte middel bevat het tevens extra mineralen, vitamines en sporenelementen die het lichaam versterken. Een reinigingskuur wordt meestal gecombineerd met een middel dat het immuunsysteem versterkt. Hierdoor wordt ook het zelfherstellend vermogen van het dier ondersteund waardoor het beter in staat is zichzelf gezond te houden en ziekte te beperken.

 

Zie of merk je iets aan je dier tijdens de kuur?

Meestal merk je niets aan je dier. Sommige dieren zijn een beetje hangerig, dit komt doordat het lichaam veel energie gebruikt met het afvoeren van alle afvalstoffen. Vaak is er dan sprake van een grote vervuiling. Soms produceert een dier tijdelijk wat meer ontlasting door de afvoer van afvalstoffen, dit herstelt zich vanzelf weer. Omdat het reinigen ook energie kost is het goed om je dier niet extra te belasten tijdens de reinigingskuur, normale beweging is wél goed en zelfs aan te raden om de processen te ondersteunen.

In principe is een reinigingskuur geschikt voor alle dieren, maar er zijn uitzonderingen! Geef géén reinigingskuur aan drachtige dieren, dieren jonger dan 1 jaar, dieren met ernstige nierproblemen en dieren met botpennen. Ook is het niet aan te raden om een reinigingskuur te geven tijdens een zwaar trainingsprogramma.