Katten en drinken, soms best lastig

Onze huiskat is een verre nakomeling van de Noord Afrikaanse wilde kat. Deze wilde kat leefde van origine in Noord Afrika en het Midden Oosten, gebieden waar weinig water beschikbaar was. In de loop der eeuwen is zijn leefgebied uitgebreid en ik denk dat er nu geen plek op de wereld is waar geen katten wonen. Hoewel de kat ondertussen al een hele tijd met de mens samenleeft is hij eigenlijk niet echt veranderd. Hij ontwikkelde natuurlijk wel en paste zich aan de veranderende levensomstandigheden aan, maar hij heeft nog altijd dezelfde instincten, voorkeuren, behoeftes en hetzelfde gedrag als zijn voorouders. Hij is zichzelf gebleven, een territoriale, solitaire jager. Hij is niet geëvolueerd tot groepsdier maar moet wel met mensen en andere katten of andere dieren samenleven, daardoor heeft hij een grote stressgevoeligheid.

Katten hebben in de natuur weinig behoefte aan water. Ze halen het meeste vocht uit de levende prooidieren die ze vangen en opeten. Onze huiskat hoeft niet meer te jagen en eet nog slechts incidenteel een prooidier en moet daarom gestimuleerd worden om te drinken. Er wordt wel beweerd dat onze huiskatten chronisch uitgedroogd zijn. Dat zal niet voor alle katten gelden, maar katten die vrijwel alleen binnenshuis leven en dan ook nog alleen brokjes te eten krijgen lopen zeker kans om uitgedroogd te raken. Brokjes bevatten namelijk gemiddeld slechts 10% vocht, extra drinken is daarbij noodzakelijk, zeker naar mate de kat ouder wordt en de nieren minder goed gaan werken.

Zeker wanneer de kat last heeft van blaasgruis of regelmatig een blaasontsteking heeft is het raadzaam om te proberen hem meer te laten drinken. Bij meer urineproductie kan het eventueel aanwezige gruis sneller uitgeplast worden en krijgen bacteriën minder kans om een infectie te veroorzaken. Bovendien verandert de pH waarde in de urine wanneer de kat meer gaat drinken en dat zorgt dan weer dat er minder snel blaasstenen gevormd worden. Maar hoe krijg je de eigenzinnige kat zo ver dat hij meer gaat drinken? Misschien heb je iets aan deze tips.

Zoals gezegd zijn katten stressgevoelige dieren. Hoewel ze soms stoïcijns hun eigen gang gaan kunnen ze op andere momenten van ogenschijnlijk kleinigheden een punt maken.

Zo zijn ze er helemaal niet van gediend wanneer de water- en etensbak naast elkaar staan, en al helemaal niet als de kattenbak dan ook nog eens in de buurt staat. Eigenlijk ook wel logisch, u drinkt ook geen koffie op het toilet. Regenwater wordt meestal meer gewaardeerd dan kraanwater. Let er wel op dat het regenwater niet vervuild is. De meeste katten drinken liever uit wijde kommen zodat hun gevoelige snorharen niet tegen de rand van de bak komen. Ook drinken ze graag op verschillende plekken in huis, zet daarom op meerdere plekken in huis wijde kommen water neer. Zet de waterkom(men) niet tegen een muur maar een stukje er vanaf zodat de kat ook aan de andere kant van de kom kan zitten. Ze houden graag overzicht over de omgeving en de muur functioneert zo als ‘rugdekking’ waardoor de kat zich veiliger voelt. Katten houden van bewegend water, een kamerfonteintje vinden ze vaak geweldig om uit te drinken. Er bestaan speciale kattenfonteintjes, te koop in de dierenspeciaalzaak en vast ook online te bestellen.

Veel katten zijn dol op kattenmelk. Dit is een melkachtig drankje met een verlaagd lactose gehalte, de stof waar veel katten diaree van krijgen. Ook een bouillon van kippenbotten of visgraten wordt meestal zeer gewaardeerd. Wel even laten afkoelen en zeven voor u het aan de kat geeft. Gekookte botten en grote graten kunnen namelijk splinteren en dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn voor de kat. Een beetje tonijnwater, het vocht in een blikje tonijn, door het gewone water mengen helpt ook vaak om de kat (meer) te laten drinken. Uiteraard dan wel een blikje ‘tonijn op water’ en niet ‘-op olie’ nemen.

Ten slotte is het goed om naar de voeding van de kat te kijken. Nat voer zoals vers vlees en blikvoer bevatten veel meer vocht dan droogvoer of brokjes. Vers vlees voeding is niet alleen gezonder voor uw kat omdat het beter aansluit op het spijsverteringssysteem, maar zorgt ook dat uw kat via de voeding al bijna voldoende vocht binnen krijgt. Soms vergt het wel wat inspanning om een kat te laten wennen aan vers vlees, maar de gezondheidsvoordelen wegen zeker af tegen deze moeite. Er zijn tegenwoordig veel merken die compleet vers vlees voeding voor katten verkopen, grote kans dat er één bij is die uw kat lekker vind.

Voor vragen, advies op maat of verdere informatie kunt u natuurlijk contact opnemen met de praktijk.