Aromatherapie

Aromatherapie

 

Aromatherapie betekent letterlijk ‘behandeling met geuren’ en is gebaseerd is op het gebruik van essentiële of etherische oliën. Hoewel de naam aromatherapie anders doet vermoeden wordt hierbij niet alleen gebruik gemaakt van het effect van de geur op het dier maar ook van de fysieke werking van de olie. Het kan door middel van inademing, inname of uitwendig toegepast worden.

Essentiële of etherische oliën zijn geconcentreerde oliën die gewonnen worden uit kruiden, bloemen en andere plantendelen. Deze bevatten unieke stoffen die ingezet kunnen worden ter behandeling van diverse klachten, aandoeningen of ziekteverschijnselen. Ook kan de olie preventief worden gebruikt, ter voorkoming van klachten of aandoeningen, of om bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken.

Het wordt ‘essentiële’ olie genoemd omdat het een extract is dat de kracht, de essentie, van de plant bevat. En omdat de olie ‘vluchtig’ is, sterk geurt en net als ether snel verdampt, noemt men het ook wel ‘etherische’ olie, afgeleid van het Griekse aither hetgeen ‘lucht van de hemel’ betekent.

Het is raadzaam om niet zelf met oliën te experimenteren bij uw dieren maar altijd het advies van een deskundige te vragen.

LET OP! Katten kunnen absoluut niet tegen essentiële olie. Het is zelfs giftig voor hen!