Bloesemremedies

Bloesemremedies

 

Zoals de naam al doet vermoeden wordt bij het gebruik van bloesemremedies gebruik gemaakt van extracten van bloesems van bloemen en planten. De bloesemremedies hebben een mentale en emotionele werking en herstellen de balans tussen lichaam en geest. Op die manier dragen ze bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van een dier. Ze worden gebruikt om gedrag en emoties te reguleren, om een negatieve houding om te zetten in een positieve. Iedere remedie heeft specifieke eigenschappen die van invloed zijn op een bepaalde gemoedstoestand. Ze worden niet direct voor fysieke klachten gebruikt maar om negatieve stemmingen en gevoelens zoals bezorgdheid, angst, irritatie, ongeduld enz. te behandelen. Soms kunnen gemoedstoestanden  mede oorzaak zijn van ziekte of het herstel van gezondheid in de weg staan.

 

De grondlegger van de bloesemremedies is Dr. Bach, een Engelse arts. Hij ontwikkelde 38 remedies, de Bachbloesemremedies.

IMG_3080

Dr. Bach leefde in begin 20e eeuw. Hij was opgeleid tot arts en specialiseerde zich in diverse richtingen binnen de geneeskunde. Zo was hij huisarts, chirurg maar ook patholoog en deed hij onderzoek naar bacteriën. Hij ontwikkelde vaccins tegen een aantal chronische ziekten, wat hem internationale erkenning opleverde. Hij vond echter dat de geneeskunde te ‘ingrijpend’ was en zocht daarom naar een veilige en milde manier om klachten te verlichten en ziekten te bestrijden of, liever nog, deze te voorkomen. Daarbij deed hij onderzoek naar de menselijke natuur en bemerkte dat de persoonlijkheid en gemoedstoestand van zijn patiënten grote invloed hadden op hun algemene gezondheid en welzijn. Ook ontdekte hij dat bepaalde planten en bloemen invloed hadden op de stemming van zijn patiënten. Zo heeft hij de 38 Bachbloesemremedies ontwikkelt die nog steeds hun werking bewijzen.

Ondertussen zijn er ook door anderen meer bloesemremedies ontwikkelt. Zo zijn er tegenwoordig ook Nederlandse bloesemremedies, van planten en bloemen die hier groeien en bloeien. Hiervan zijn tevens composities (meerdere bloesems bij elkaar) samengesteld die ingezet kunnen worden bij bepaalde klachten of omstandigheden. Enkele hiervan zijn:

  • Animal freedom – bij stress, spanning, pijn of ziekte of wanneer het dier teveel stress en spanning van de baas overneemt. Ook mishandelde of verstoten dieren kunnen baat hebben bij deze remedie bijv. bij de integratie in een nieuwe groep of in een nieuw gezin.
  • GSM-combinatie – om de straling en elektrische belasting van mobiele telefoons, beeldschermen en computers te laten wegstromen.
  • Terra- eerste hulp – in noodsituaties, bij zowel fysieke als emotionele klachten in te zetten, haalt dan de stress en spanning er af.