Celzouten

Celzouten

 

Celzouten zijn mineralen of zouten die zich normaal ook in de cel bevinden en van invloed zijn op de celstofwisseling. Ze kunnen gezien worden als bouwstenen van het lichaam en spelen o.a. een belangrijke rol bij de zuur–base verhouding in het lichaam. Bij een tekort aan celzouten of een onjuiste verhouding tussen de verschillende celzouten, een disbalans, heeft het lichaam moeite om bepaalde functies naar behoren te vervullen en kunnen klachten of ziektes ontstaan. Tekorten en disbalans kunnen o.a. ontstaan door verkeerde voeding, vervuiling, stress, maar ook door bepaalde leefomstandigheden. Wanneer de ontbrekende celzouten weer worden aangevuld komt de gestoorde celstofwisseling weer op gang.

Er zijn 12 basiszouten en 12 aanvullende zouten die geleverd worden als smelttabletten. Humaan laat men ze smelten in de mond en worden ze zo opgenomen door het mondslijmvlies, veterinair worden ze opgelost in wat water en over het voer gegeven. Het zijn minerale zouten in een verwreven vorm wat maakt dat ze direct door de cel kunnen worden opgenomen, zonder dat zij het lichaam belasten. Vaak is een combinatie van celzouten nodig, en afhankelijk van de klachten kan het nodig zijn om ze weken- of zelfs maandenlang in te zetten. Ze hebben een ontgiftende en opbouwende werking.

Dr Schussler

 

Dr. Schüssler (1821-1898) was een biochemicus, hij ontdekte dat er 12 minerale zouten in de lichaamscellen zijn die essentieel zijn voor het goed functioneren van de cellen en weefsels. Hij stelde vast dat bij gebrek aan deze minerale zouten (celzouten) ook de celstofwisseling verstoord raakte. Dr. Schussler was van mening dat deze verstoring van de celstofwisseling de oorzaak van elke ziekte of gezondheidsklacht was. Jaren na de dood van Dr. Schüssler werd ontdekt dat er nog 12 minerale zouten zijn die belangrijk zijn voor het functioneren van het lichaam.