Gedrag

Gedrag

 

Soms vertoont een dier gedrag dat niet prettig, niet wenselijk of ronduit gevaarlijk is. Voor het dier zelf, voor u als eigenaar of voor de omgeving van u en het dier. Zoals een hond die continue blaft en jankt wanneer hij alleen thuis is, of die zich de hele dag krabt of plotseling uitvalt naar soortgenoten. Een kat die de visite aanvalt, of naast de kattenbak plast. Een paard dat opeens ‘ontploft’ en dwars door de omheining loopt, of naar u hapt bij het aansingelen.

Gedrag wordt beïnvloed en gedreven door verschillende factoren, waarbij ook ras, traumatische ervaringen, aangeleerd gedrag en het karakter van het dier zelf een rol spelen. Vaak zijn het meerdere factoren die samen zorgen dat een dier zich op een bepaalde manier gedraagt, zulk gedrag vertoont. Ook kunnen fysieke problemen een oorzaak zijn van een bepaald gedrag of van een verandering van gedrag. Pijn, ongemak of een tekort aan een bepaalde voedingsstof kunnen aanleiding zijn tot verandering in gedrag of mentale problemen. Natuurlijk spelen ook hier de omgeving en de omstandigheden waarin het dier gehouden wordt mee, net als de natuurlijke behoeften en het natuurlijke gedrag van het dier en de diersoort. Veel dieren hebben moeite met alle prikkels die vanuit onze drukke maatschappij op hen afkomen.

Het is daarom van belang om eerst te kijken naar waar dit gedrag vandaan komt, wat het veroorzaakt heeft. Vervolgens eerst daar aan te werken, voordat er  iets aan het gedrag zelf veranderd kan worden. Wanneer de oorzaak wordt aangepakt zal het dier weer beter ‘in zijn vel’ gaan zitten en zal ook het gedrag veranderen.

Natuurlijke middelen en methodes kunnen ingezet worden bij de behandeling van de oorzaak, en helpen om het gedrag verder om te buigen naar gewenst gedrag.